Neapolská pizza je jedním z nejznámějších pokrmů italské kuchyně, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Její původ sahá až do 18. století, kdy byla poprvé připravena v Neapoli. Tato tradiční pizza se vyznačuje tenkým těstem s lehkou a vzdušnou korou, které je pečeno ve velmi horké peci jen několik minut. Kromě toho je charakteristická použitím vybraných surovin jako jsou rajčatová omáčka San Marzano, mozzarella di bufala a čerstvé bazalky.
Pokud chcete ochutnat opravdový kousek Itálie i doma, máme pro vás recept na autentickou neapolskou pizzu!
Jak si připravit autentickou neapolskou pizzu doma
Neapolská pizza je jedním z nejznámějších pokrmů italské kuchyně a její autentickou chuť si můžete vychutnat i doma. Klíčem k přípravě skvělé neapolské pizzy je správný výběr surovin a dodržování tradičního postupu. Začněte tím, že si připravíte čerstvé těsto z hladké mouky, droždí, soli a vody. Toto těsto by mělo odpočinout minimálně 24 hodin ve studeném prostředí, aby se vyvinula ta správná textura a aroma.
Dalším důležitým prvkem je omáčka na pizzu. Neapolskou tradici respektujeme pouze s jednoduchou rajskou omáčkou ze šťavnatých olomouckých rajčat, které jsme rozmačkali vidličkou spolu s trochou soli a olivového oleje. Na povrch pizzy pak naneseme plátky mozzarelly di bufala – toto mlékem krmené telecí maso má jemný sladkokyselý nástavec s lehkostí bryndzy.
Neapolská pizza
Pokud toužíte po autentické italské pizze, nemusíte cestovat až do Neapole. Stačí vám náš jednoduchý recept na neapolskou pizzu, který vám přinese chuť Itálie přímo domů. Základem této lahodné speciality je tenké a křupavé těsto, které se připravuje z mouky, droždí, soli a vody. Těsto se nechá vykynout a potom se rozválí do tenkých plátů ve tvaru kruhu.
Naše neapolská pizza je pak pokryta bohatou vrstvou rajčatové omáčky z čerstvých rajčat, olivovým olejem a bylinkami jako bazalka či oregano. Na toto podkladové sousto můžete dle svých preferencí přidat různé ingredience – oblíbenými jsou například mozzarella s bazalkou (Margherita), salám s paprikou (Diavola) nebo šunka s houbami (Capricciosa).
Pizzu pečeme ve velmi horkém troubě jen několik minut, aby bylo těsto dokonale křehké a obloha chutná.
S naším receptem na neapolskou pizzu si tak můžete snadno dopřát tu pravou italskou gastronomii i bez cesty do zahraničí. Připravte si ji doma a užijte si chuť slunného jihu přímo ve svém obývacím pokoji.
Vaši hosté budou nadšeni a vy se budete cítit jako skutečný italský šéfkuchař, který umí přenést kousek Itálie na talíře všech gurmánů.